Zeytin Çekirdeği Yutulmalı Mıdır? Zeytin Çekirdeği Yutmanın Faydaları ve Zararları

Zeytin Çekirdeği Yutulmalı Mıdır? Zeytin Çekirdeği Yutmanın Faydaları ve Zararları

Kahvaltı sofralarının aranan lezzetleri arasında yer alan zeytin, içerdiği vitaminler ve minerallar sayesinde insan sağlığı için oldukça faydalı bir besindir. Son zamanlarda beslenme uzmanları tarafından da sıklıkla tartışılan konular arasında yer alan zeytin çekirdeğinin yutulup yutulmaması konusu, bir sonuca bağlanmış değil. Zeytin çekirdeğinin yutulmasının yararlı olduğunu savunanlar kadar zararlı olduğunu savunan bir kesim de var.

Zeytin gibi zeytin çekirdeğinin insan sağlığı için pek çok faydasının olduğunu savunan beslenme uzmanları, belirli aralıklarla yutulan zeytin çekirdeğininn vücuda zararlı olmayacağını savunuyor. Vücudumuzda bulunan enzim ve mide asitlerinin zeytin çekirdeğini eritebildiği ve bağırsakların tıkanmadığı, beslenme uzmanları tarafından belirtiliyor. Zeytin çekirdeğini yutmanın faydalarını ve zararlarını sizler için hazırladık. Bu noktaları göz önünde bulundurarak zeytin çekirdeği yutup yutmama  konusu tamamen kendi tercihiniz.

Zeytin Çekirdeği Yutmanın Faydaları

  • Zeytin çekirdeğinin yutulması bağırsakları rahatlatıyor ve böylece kabızlık gibi rahatsızların giderilmesine yardımcı oluyor.
  • Hemoroit hastalığını tedavi etme özelliğine sahiptir.
  • Vücutta bulunan kötü kolestrolün düşürülmesi için, zeytin çekirdeği yutulmasını öneren beslenme uzmanları vardır.
  • Zeytin çekirdeğinin yutulması, mide asidini düzenler ve böylece mide yanması gibi durumların önüne geçilir.
  • Belirli aralıklarla yutulan zeytin çekirdeği, kanser hücrelerinin oluşumunun önüne geçerek kanser hastalığını engellediği savunulmaktadır.
  • Sindirim sistemini güçlendirerek tüketilen besinlerin daha kolay sindirilmesine yardımcı oluyor.

Zeytin Çekirdeği Yutmanın Zararları

Zeytin çekirdeğini yutulmasının zararlı olduğu düşüncesinde olan beslenme uzmanları, zeytin çekirdeğinin midede sindirilmesinin zor olacağını ve bu sebepten dolayı midenin yorulacağını belirtiyor.

Zeytin çekirdeği selülozik bir yapıya sahiptir ve mide asidi, bu yapıyı tamamen eritebilecek özelliktedir. Zeytin çekirdeğinin sivri uçları ile organlara zarar vermemektedir. Ancak günde 1 2 zeytin çekirdeğinden fazla yutmak zararlı gelebilir ve böylece sindirilmesi durumunda mide yorulabilir. Bu sebepten dolayı, zeytin çekirdeği yutarken aşırıya kaçmamak gerekir.