Kış Aylarında Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Tüketmeliyiz?

Kış Aylarında Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Tüketmeliyiz?

Sonbahar ayına girmekle birlikte hava sıcaklıklarında belirgin bir düşüş yaşanıyor. Hal böyle olunca grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma riski artıyor. Bu sebepten dolayı kış mevsiminde vücut direncini arttırmak için beslenme alışkanlığı oldukça önemlidir. Kışın tükettiğiniz besinler, mikroplara karşı vücutta kalkan görevi görür. Mevsimsel değişiklikler, yetersiz ve dengesiz beslenme, uyku düzensizliği, stres gibi faktörler vücut direncini düşürüyor ve vücudu hastalıklara karşı savunmasız bırakıyor. Kış aylarında tüketerek direncinizi, enerjinizi arttıracak ve sağlıklı bir mevsim geçirmenize yardımcı olarak beslenme önerilerini derledik.

Protein Tüketimine Önem Verin

Doğru ve dengeli beslenmenin şartlarından biri de yeterli miktarda protein almaktır. Doku onarımı ve yapısında rol oynayan proteini günlük beslenme rutininizden çıkarmamalısınız. Peynir, süt, yoğurt, balık, et, tavuk, yumurta gibi besinler, protein kaynağıdır. Özellikle içerdiği Omega 3 yağ asidi dolayısıyla bağışıklık sistemini güçlendiren balık, kış ve sonbahar mevsimlerinde sofraların vazgeçilmezidir.

Meyve ve Sebze  Tüketimini İhmal Etmeyin

Özellikle A ve C vitaminleri bakımdan zengin olan meyve ve sebzeleri, kış aylarında mümkün olduğunda bol tüketmek gerekir. Böylece bağışıklık sistemi güçlenir ve hastalıklara karşı daha dirençli olur. Turunçgiller, havuç, karnabahar, yeşil biber, lahana gibi besinler A,C ve antioksidan vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Ek olarak maydanoz ve rokayı da eklemek gerekir. Yüksek miktarda C vitamini içeren çaylardan olan kuşburnu, kış aylarında hem içinizi ısıtır hem de vücudunuzu mikroplara karşı korur. Fındık, ceviz, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ise E vitamini bakımından zengindir.

Yeterli Miktarda Sıvı Tüketin

Vücut ısısının dengede tutulabilmesi için, yeterli miktarda sıvı tüketilmesi gerekir. Gerekli miktarda su tüketilmesi sonucunda vücut fonksiyonları düzenli çalışır, metabolizma dengesi sağlanır, vücutta oluşan toksinler atılır. Günde en az 2 – 2.5 litre su tüketmeye özen göstermelisiniz ve sıvı ihtiyacını karşılamak için ada çayı, ıhlamur, kuşburnu çayı gibi içecekleri tercih edebilirsiniz.

Özellikle günün en önemli öğünü kahvaltı olmakla birlikte öğün atlamayarak ve önerileri göz önünde bulundurarak sağlıklı bir kış mevsimi geçirebilirsiniz.