Kahvaltının Sağlık Açısından Önemi Nedir?

Kahvaltının Sağlık Açısından Önemi Nedir?

Günün en önemli öğünü olan kahvaltı, sağlıklı ve enerjik bir gün geçirmek isteyenlerin olmazsa olmazıdır. Peynir, zeytin, yumurta, domates, salatalık, reçel gibi besinleri barındıran kahvaltı yaptığınızda gününüz daha enerjik geçecek ve kendinizi daha sağlıklı hissedeceksiniz. Türk mutfağında ayrı bir yere sahip olan ve çoğu kişinin en sevdiği öğün olan kahvaltı sağlıklı olmasının yanında, kişileri bir araya toplayarak birlik ve beraberliği de sağlar.

Yoğun geçecek bir güne hazırlanmanın en önemli adımları arasında ilk sırada, kahvaltı yapmak yer alır. Uzmanlar tarafından da belirtildiği gibi, günün en önemli öğünü kahvaltıdır. Nedeni ise, vücudun uyurken bile çalışarak enerji harcamasıdır. Uyurken harcanan enerjinin geri kazanılması için, güne kahvaltıyla başlamak gerekir. Kahvaltıyı atlayıp diğer öğünlerle güne başlamak, gerekli olan protein, vitamin, yağları almaya yetmiyor. Sabah kahvaltı yapmadan güne başlarsanız beyinde yeterli enerji oluşmaz ve böylece baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk oluşur. Her mevsim olduğu gibi yaz mevsiminde de güne kahvaltısız başlamak çabuk yorulmanıza ve performansınızın düşmesine sebebiyet verecektir.

Sağlıklı Ve Enerjik Bir Günün Kaynağı, Kahvaltı

Kahvaltıda yeterli miktarda protein tüketen kişilerin konsantrasyon seviyesi yükselir ve buna bağlı olarak iş verimi de artar. Kahvaltı yapmayan kişilerde de tam tersi yaşanır, anlama ve algılama seviyesi düşer. Yeterli miktarda protein barındırmayan kahvaltının ardından birkaç saat içerisinde kan şekeri açlık seviyesinin altına düşerek açlık hissi yaratır. Kahvaltıda yeterli miktarda protein alan kişilerde ise, kan şekeri olması gereken seviyeye çıkarak açlık hissi yaratmıyor. Böylece düzenli kahvaltı alışkanlığı kazanmak, kilo vermeye yardımcı olarak formunuzu korumanızı sağlar. Kahvaltı yaparken tüketilen protein miktarı oldukça önemlidir. Vücudun yeterli miktarda protein alması, kan şekerini dengeler ve böylece yorgunluk ve açlık hissini bastırır.

Kahvaltı sofralarınızdan meyve ve sebzeyi eksik etmemelisiniz. Kahvaltıda tüketilen meyve ve sebze, kahvaltıyı besin öğeleri bakımından dengeler ve ayrıca doygunluğu daha uzun süre koruyarak kan şekerinin düşme süresini uzatır. Özellikle C vitamini bakımından zengin olan sebze ve meyveler, demir emilimini arttırmaktadır. Ek olarak kahvaltıda tüketilen meyve ve sebzelerin kan kolestrol seviyesini düşürmede etkili olduğunu söylemek gerekir. Hiç olmazsa bir bardak süt, bir portakal, salatalık, domates içeren bir kahvaltı ile güne başlamak, vücut direncini arttırmak ve enerjik bir gün geçirmek için önemli adımlardandır.

Çocuğunuza kahvaltı alışkanlığı kazandırmak, ona sağlıklı bir gelecek sunmaktır. Okulda, parkta veya evde yüksek enerji tüketen çocukların enerji ihtiyaçlarını karşılamak için protein bakımından zengin bir kahvaltı hazırlayabilirsiniz. Süt, peynir, zeytin, yumurta, reçel çocuğunuzun kahvaltısında bulunması gereken besinlerdendir. Çocuğunuzun yanı sıra siz de bu besinleri kahvaltılarınızdan eksik etmemeli ve güne kahvaltı yapmadan başlamamalısınız.