Lor Peynirinin Sporcular İçin Önemi

Lor Peynirinin Sporcular İçin Önemi

Sporcuların yemek tariflerini incelediğinizde sıklıkla karşınıza çıkan lor peyniri; süt proteini bakımından zengin ve yavaş sindirildiği için uzun süre tokluk hissi veren peynir çeşididir. Bu sebepten dolayı sporcuların beslenmesinde önemli bi yer tutar. Yüksek protein oranı ve düşük yağ oranı ile herkes tarafından sevilen lor peynirinin sporcular için önemini sizler için araştırdık.

Lor Peyniri Nedir?

Peynir altı suyunun kaynatılarak pıhtılaşmasıyla elde edilen lor peyniri, yumuşak kıvamı ve hafif bir tadı olan peynir çeşididir. Günün en önemli öğünü olan kahvaltıda sıklıkla tüketilen lor peyniri, içerisinde bulunan besin değerlerinden dolayı sporcuların beslenmesinde olmazsa olmaz bir besindir.

Kalsiyum, potasyum, demir, C vitamini ve A vitamini bakımından zengin olan lor peynirinin 100 gramında yaklaşık olarak;

  • 1,9 g yağ
  • 3,6 g karbonhidrat
  • 13,7 g protein
  • 90 kalori bulunuyor.

Lor Peynirinin Sporcuya ve Spor Performansına Yararları

Sporcuların en çok dikkat ettiği konulardan biri de, beslenmedir. Sporcuların en temel ihtyacı olan yüksek proteini ve düşük kalori, düşük yağ ve antrenman için yeterli miktarda karbonhidrat barındıran lor peyniri, spor performansına ve sporcuya önemli faydalar sağlamaktadır.

Kas gelişimi için en önemli maddenin protein olduğunu herkes bilir. Bundan dolayı yüksek miktarda protein barındıran besinler tüketilerek kas gelişimi desteklenir. Lor peyniri de yüksek protein barındırdığı için, sporcuların gözde besinleri arasında yer alır.

Buna ek olarak proteinin bir diğer faydası ise, uzun süreli tokluk hissi yaratır ve böylece fazladan kalori almanıza engel olur.

Proteinin yanında vücut, yağ ve karbonhidrata da ihtiyaç duyar. Hepsini içerisinde barındıran lor peyniri, sporcuların her öğününde yer tutar. Karbonhidratın az ama yeterli miktarda alınması önemlidir, çünkü karbonhidrat enerji kaynağıdır. Lor peyniri, sporculara antrenman sırasında gerekli olan karbonhidratı sağlayarak sporcuların antrenmana çıkarken zorlanmamalarına yardımcı olur.

Sporcular açısından diğer önemli maddesi ise, potasyumdur. Hücrelerde sıvının tutulmasını sağladığı için antrenman sırasında oluşabilecek dehidrasyonu minimum seviyeye çeker.