Sonbahar Depresyonuna İyi Gelen Besinler

Sonbahar Depresyonuna İyi Gelen Besinler

Sonbahar mevsimine geçişle birlikte günler kısalıyor ve sıcaklıklarda belirgin bir düşüş yaşanıyor. Hal böyle olunca duygu durumlarında da belirgin bir dalgalanma yaşanmaktadır. Güneş ışınlarından alınan serotoninin sonbahar aylarında düşmesi, kişileri depresyona ve bunalıma sürüklüyor. Yaşanan depresyondan kurtulmak, beslenme alışkanlıklarını değiştirmek ve düzene sokmak ile mümkün olabilir. Sonbahar mevsimini daha hareketli, mutlu ve enerjik geçirmeniz için sofralarınıza dahil etmeniz gereken besinleri sizler için derledik.

  • Triptofan bakımından zengin olan besinlere sofranızda özel yer açın.

Beyne kendini iyi hissetmesi için sinyaller gönderen triptofan, mutluluk hormonu olan serotoninin ön maddesidir. Vücudun kendi başına üretemediği bir madde olduğu için dışarıdan alınması gerekir. Peynir çeşitleri, hindi, fıstık, fındık, yağsız kırmızı et, tavuk, susam, keten tohumu gibi besinler triptofan bakımından zengindir. Bu besinler sonbahar aylarında tüketerek depresyonunu kendinizden uzaklaştırabilirsiniz. Fazla tüketmekten kaçınarak günlük bir porsiyon tüketilmesi uygundur.

  • D vitamini değerini dengede tutun.

Depresyon ve kaygının azaltmasında etkin rol oynayan D vitamininin bulunduğu besinleri şöyle sıralayabiliriz; peynir, yoğurt, süt, yumurta sarısı ve besin olmamasına rağmen D vitamini bakımından zengin olan güneş… Bu  besinleri tüketerek karamsar ruh halinden çıkabilir ve depresyona olan yatkınlığınızı azaltabilirsiniz.

  • Omega 3 de depresyona iyi geliyor.

Beyni oluşturan yağlar içerisinde büyük bir paya sahip olan Omega 3, sinir hücrelerinin düzgün çalışmasını sağlıyor. Aynı zamanda bağırsaklarda oluşan problemlerin giderilmesine ve bağırsask geçirgenliğinin düzenlenmesine yardımcı oluyor. Sağlıklı bağırsaklar ise, ruh halini olumlu etkiliyor. Bu sebepten dolayı Omega 3, depresyon eğiliminizi azaltır, kaygılarınızı yatıştırır ve kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olur.

Ceviz, keten tohumu, avokado, semizotu, chia tohumu ve somon, uskumru, hamsi, sardalya gibi soğuk su balıkları Omega 3 bakımından zengindir. Günlük beslenme rutininize bu besinlerden ekleyerek depresyone veda edebilirsiniz.

  • Sağlıklı ruh hali için su için.

Sıcaklıkların düşmesi, su tüketiminin azaltmasına neden oluyor. Su tüketiminin azalması ise, dikkatsizlik ve baş ağrısı gibi sorunlara yol açarken aynı zamanda stresin ve huzursuzluğun artmasını tetikliyor. Bu sebepten dolayı gün içerisinde bol bol su tüketmeli, su içmek için susamayı beklememelisiniz.

Sonbahar mevsiminde yaşanan hava ve iklim değişiklikleri sebebiyle oluşabilecek sonbahar depresyonundan, doğru besinler ve beslenme düzeni ile kurtulabilirsiniz. Ayrıca eklemek gerekir ki, beslenmenin yanı sıra egzersiz yapmak da stresi ve depresyonu engelliyor. Sağlıklı bir yaşam sürmek için egzersizi hayatınızın odak noktasına yerleştirebilirsiniz. Egzersiz yaparken artan endorfin ve serotonin hormonları, gün boyu kendinizi iyi hissetmenize ve modunuzun yükselmesine yardımcı olacaktır.