Sağlık Deposu Balın Yararları Nelerdir? Nasıl Saklanmalıdır?

Sağlık Deposu Balın Yararları Nelerdir? Nasıl Saklanmalıdır?

Doğal tatlandırıcı olarak şekerin yerine alan balın, sağlık açısından sınırsız yararı bulunuyor. Mineral ve vitamin deposu olarak da tanımlanabilen bal, 7’den 70’e herkes tarafından tüketiliyor ve seviliyor. Toplumumuzda ayrı bir öneme sahip olduğunu ve ne kadar değerli olduğunu deyimlerden anlayabilirsiniz.

Sağlık deposu balın saymakla bitmeyecek yararlarından bazılarını sizler için listeledik;

  • Balın sağlık açısından en büyük yararı, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu enfeksiyonlara karşı korumasıdır. Böylece hastalıklara karşı daha dirençli bir hale gelerek özellikle kış mevisimini kolaylıkla atlatabilirsiniz.
  • Zeytinyağı gibi karaciğeri temizleyen bal, kolestrol seviyesini düzenlemektedir.
  • Kalp hastalıklarına ve kansere karşı savaşır. Kanser üzerinde büyük öneme sahip olan bal, kanser önleyici ve anti-tümör özelliklere sahiptir. Kanserin önlenmesi ve durdurulması için bal tüketimine önem verilmelidir.
  • Beyni güçlendirerek konsantrasyonu arttıran bal ayrıca hafızanın güçlenmesine de yardımcı oluyor.
  • Antiseptik ve antibakteriyel özelliğe sahip olan bal, yara ve yanık izlerinin iyileşme süresini kısaltıyor. Buna ek olarak antioksidanlar bakımından da zengin olduğunu söylemek gerekir.
  • Kırmızı kan hücrelerinin sayısını arttıran bal, demir eksikliğinin giderilmesi için tüketilen doğal bir üründür.
  • Kolestrol seviyesini düzenleyerek kontrol altında tutar.
  • İltihap önleyici bir özelliğe sahip olan bal, bakterilerin oluşumunu engellemektedir. Cilt bakım ürünleri içerisinde yer alarak sivilcelerin yok olmasına ve cildin yumuşacık olmasına neden olur.
  • Vücutta depolanan yağın sindirilmesine de yardımcı olan bal, ılık su ile tüketilebilir.

Ve daha nice yararlar… Vücudun her noktası, hastalığın her çeşidine fayda sağlayan balın bazı yararlarından kısaca bahsettik. Kahvaltılarınızda bal tüketerek bu faydalara canlı olarak şahit olabilirsiniz. Ayrıca şeker tüketimini azaltıp doğal tatlandırıcı olan balı tüketirseniz balın yararlarından daha fazla faydalanabilirsiniz.

Balın Saklama Koşulları, Bal Nasıl Saklanmalıdır?

Balın saklama koşulları, en az doğallığı kadar önemlidir. Uygun koşullarda muhafaza edilen bal, uzun süre tazeliğini korur.

Cam kanavozlarda ve kapağı sıkı olarak saklanması gereken bal, ısı ve ışıktan uzak yerlerde muhafaza edilmelidir. Isıya fazla maruz kalan balın rengi kararır ve kimyasal yapısında değişimler gözlenir. Aşırı sıcak ve aşırı soğuktan korunması gerektiği için buzdolabı, saklama yeri olmamalıdır. En ideal ısı, oda sıcaklığıdır.

Kavanozdan tüketeceğiniz kadar almalı ve balı koyacağınız kavanozun nemli olmamasına dikkat etmeniz gerekir. Nem, bal için olumsuz etkenlerdendir. Ocak ve fırın gibi ısı kaynaklarından uzak yerde muhafaza edilmesi gereken balın saklanma yöntemlerinden biri de dondurmaktır. Tüketileceği zaman çözülmesini bekleyebilirsiniz. Ancak yukarıda da bahsedildiği gibi balın buzdolabında saklanması uygun değildir.

Bu koşulları göz önünde bulundurarak muhafaza ettiğiniz bal, sağlığınız ve vücudunuz için sağladığı faydalardan dolayı kahvaltı sofralarınızın baş tacı olmayı hak ediyor.