Kars Eski Kaşar Peyniri ve Faydaları Nelerdir?

Kars Eski Kaşar Peyniri ve Faydaları Nelerdir?

Gravyerailesinin içine dahil edilmiş olan Türk peyniri olan Kars eski kaşar peyniri, Kars kaşarı olarak da bilinmekte olup inek ve keçi sütünün karıştırılmasıyla elde ediliyor.

Diğer kaşar peynirlerden açık sarı rengi, yağlı muhteşem tadı ve kendine özgü yumuşak aroması ile ayrılan Kars eski kaşar peynirinden günde 1 veya 2 dilim tükettiğiniz zaman 1/2 kilo kırmızı etten aldığınız kalsiyum ve proteinin önemli bir kısmını karşılamış olursunuz. Bu özelliği nedeniyle özellikle vejeteryan kahvaltılarında önemli bir yer tutar.

Muhteşem lezzetinin ve aromasının sırrı ise, Kars yaylalarda beslenen ineklerdir. 200’e yakın farklı bitki çeşitliliği bulunan Kars yaylalarında gezinen ve beslenen ineklerin sütüne geçen değerli besin maddeleri, eski kaşar peyniri ile sofralarınıza konuk oluyor.

Zengin bir içeriği sahip olan Kars eski kaşar peynirinin 100 gramında bulunan besin değerleri;

  • 47 gram karbonhidrat
  • 18 gram yağ
  • 38 gram protein
  • 701 miligram kalsiyum
  • 99 miligram potasyum
  • 34 miligram demir

Kars Eski Kaşar Peynirinin Faydaları

Taze kaşar peynirine oranla daha az doymuş yağ barındırır ve fermantasyon süreci daha yoğundur.

Kalp ve damar hastalıklarına karşı iyileştirici ve önleyici bir etkiye sahip olan eski kaşar peyniri ayrıca kanser hastlığını da önleyici etkiye sahiptir. Bu yüzden kansere yakalanmış kişilerin tüketmesi tavsiye edilir.

Protein, kalsiyum gibi gelişime katkı sağlayan besin değerleri bakımından zengin olduğu için özellikle bebekler ve çocuklar tarafından tüketildiğinde, vücudun gelişimine yardımcı olmaktadır.

Demir eksikliği olan kişiler için demir deposu ve ayrıca A vitamini ve potasyum ihtiyacı olanların da tüketmesi gereken peynir çeşididir.

Kanser hücrelerinin bölünüp çoğalmasını engelleyen, kemikleri güçlendiren, kalsiyumun damarlarda birikmesini önleyen K2 vitamini bakımından da zengindir.

Beyni enerji bakımından besleyen Kars eski kaşar peyniri, mide rahatsızlıkları ve sindirim sistemi rahatsızlıkları için önerilir.

Son olarak kalsiyum ve protein deposu olduğu için kemik erimesi rahatsızlığı için etkili bir peynirdir.

Günde en az bir dilim Kars eski kaşar peyniri tüketerek, bu faydaları gözlemleyebilirsiniz.