Eski Kaşar Alırken Kaliteli Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Eski Kaşar Alırken Kaliteli Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kars kaşarı olarak da bilinen eski kaşar, tuzlu peynir sevenler için mükemmel bir öneridir. Kendine özgü tadı üretilirken geçirdiği aşamalara dayanır. Kars ve Ardahan bölgelerindeki yüksek ve çiçekli yaylalarda otlayan ineklerin sütlerinden üretilen eski kaşarı alırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Size sunacağımız önerileri göz önünde bulundurarak eski kaşarın kaliteli olup olmadığını kolaylıkla anlayabilirsiniz.

  • Eski kaşar alırken ilk olarak göze hitap eden, çatlaksız ve düzgün kalıp olanı tercih edilmelidir, üzerinde yarıklar, çatlaklar, halkalar olmamalıdır.
  • Sarımsı, parlak ve canlı renkli olan Kars kaşar peynirinin üzerinde, kabukta olması gereken yeşil alanlar ve beyaz – sarı dalgalanmalar olmamalıdır.
  • Kaliteli eski kaşar peyniri, kesilince ufalanmaz. Bu yüzden peynirin kalitesini buradan da anlayabilirsiniz.
  • Kars eski kaşar peyniri ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır.
  • Son olarak küflü, nişastalı, yakıcı, aşırı yavan ve tuzlu bir tada sahip olmamalıdır. Bu tatları alıyorsanız eski kaşarınız, kalitesizdir.

Bu noktalara dikkat ederek kaliteli eski kaşar alabilirsiniz. Böylece kahvaltılarınızda, özel sofralarınızda yer edinecek harika bir lezzete sahip olacaksınız.

Eski kaşarın en kalitesini aldınız, peki hangi koşullarda saklamanız gerektiğini biliyor musunuz?

Eski Kaşar Nasıl Saklanmalıdır?

Dayanıklı peynirler arasında yer alan eski kaşar, yine de tadını ve tazeliğini kaybetmemesi için özenle saklanmalıdır. 5 – 10 derece sıcaklıkta, hafif rutubetli ve hava alabilen bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Ayrıca buzluk yerine buzdolabında saklanması daha uygundur. Muhteşem tadının ve görüntüsünün bozulmaması için açıkta bırakılmaması ve uygun sıcaklıkta muhafaza edilmesi gerekir.

Peçete veya yağlı kağıtla sarılarak yağı alındığında eski kaşar, uzun süre bozulmadan ve tadı kaybolmadan saklanabilir. Kabuklu saklanabileceği gibi kabuğundan ayrılarak da saklanabilir. Karanlık ortamda muhafaza edilmesi gereken peynirin, tat kaybına uğramaması için suyla temas etmesi engellenmelidir. Kars kaşarını saklarken dikkat edilmesi gereken son nokta ise, tüketmeden yaklaşık bir önce oda sıcaklığına çıkartarak tat ve kokusunu alması sağlanır.