Güçlü Kemikler İçin Ne Yemeliyiz?

Güçlü Kemikler İçin Ne Yemeliyiz?

Ne kadar güçlü bir yapıya sahip olsa da oldukça hassas olan kemikler; darbe alma, düşme, yaralanma gibi durumlarda çatlar veya kırılır. Ayrıca ilaçların yan etkileri, kalıtsal hastalıklar ve yaşın ilerlemesi gibi çevresel faktörler de kemiklerin güçsüzlenmesine ve zayıflamasına yol açar. Bu sebeplerden dolayı kemikleri güçlendirmek ve korumak için doğru beslenmek oldukça önemlidir. Özellikle kalsiyum bakımından zengin olan besinler tüketerek daha güçlü kemiklere sahip olabilirsiniz.

İşte güçlü ve sağlam kemiklere sahip olmanız için almanız gereken vitamin ve mineralleri barındıran besinler;

  • Kalsiyum: Süt, peynir, yoğurt, ceviz, badem, fındık, balık, kurutulmuş meyveler, koyu yeşil yapraklı sebzeler, brokoli ,soya fasulyesi güçlü kemiklerin kaynağı olan kalsiyum bakımından oldukça zengindir.
  • A vitamini: Yumurta, balık, süt, incir, kivi,erik, brokoli kemik gelişimine ve büyümesine katkı sağlayan A vitamini bakımından zengin olan besinler arasındadır.
  • Magnezyum: Tahıllar, kuru baklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler kemikler için önemli olan magnezyum bakımından zengindir.
  • Çinko: Fındık, ceviz, badem, deniz ürünleri, kırmızı et, bulgur, bezelye sağlıklı kemik gelişimine katkı sağlayan çinko bakımından zengin olan besinlerdendir.
  • Potasyum: Yoğurt, avokado, kabuklu patates, koyu yeşil yapraklı sebzeler kemikler için gerekli olan potasyumu barındırır.
  • D vitamini: Süt ve süt ürünleri, somon, uskumru, sardalya, ton balığı, balık yağı, yulaf gibi besinler D vitamini bakımından zengindir.
  • K vitamini: Tereyağ, peynir, yumurta, havuç, yeşil yapraklı sebzeler kemik dostu K vitaminini bünyesinde barındırır.

Güçlü Kemiklere Sahip Olmak İçin Uzak Durulması Gereken Besinler

Aşırı miktarda tuz ve protein tüketmek, kalsiyum miktarında azalmaya sebebiyet verir ve böylece kemik erimesi gibi hastalıkların oluşumuna zemin hazırlar. Sigara ve alkol de kemiklerin gelişimini olumsuz etkilemektedir. Güçlü ve sağlam kemikler için sigara ve alkolden uzak durmak gerekir. Ayrıca fazla miktarda tüketilen asitli içecekler ve kafein de kemiklerin güçlenmesini engeller. Son olarak hayatın her alanını olumsuz etkileyen stresten de uzak durmak gerekir.

Güçlü kemiklere sahip olmak için tüketilmesi ve uzak durulması gereken besinlere dikkat ederek beslenme alışkanlığınızı şekillendirebilirsiniz.